Brytande av tabun: Kartläggning av mäns och kvinnors sexuella rädslor
Den första sexuella upplevelsen med en ny partner är mycket spännande. Dock kan spänningen, och till och med rädslan, påverka de sexuella partnerna och förhindra dem från att helt slappna av.
Män och kvinnor upplever en viss nivå av ångest under hela livet, trots att de flesta sexuella rädslor uppstår från våra stereotypa tankar. Ja, du läste rätt. Män upplever också många rädslor när det gäller sexuella relationer och de oroar sig för hur de framstår i sina partners ögon.
Att känna rädsla är inte alltid negativt, särskilt om det medför att man skyddar sig mot potentiellt oönskade konsekvenser. Till exempel när människor fruktar könssjukdomar och vidtar försiktighetsåtgärder.
Men om vi tittar på de rädslor som människor tar upp med sexologer, så är de flesta av dem osannolika och föranleder ingen verklig anledning till oro.
Kvinnors sexuella rädslor:
- Rädsla relaterad till kroppsuppfattning: skönhet, sexualitet, figur, flexibilitet, etc.
- Rädsla för smärta eller obehag under sex.
- Rädslor relaterade till hur din partner uppfattar dina sexuella förmågor.
- Rädsla för att bli gravid.
- Rädsla för att få en smittsam sjukdom.
- Rädsla för att uttrycka lustkänslor eller avvisande gentemot en specifik handling.
Mäns sexuella rädslor:
- Rädsla för konkurrens och jämförelse med en kvinnas tidigare partners.
- Rädslor relaterade till olika fysiologiska aspekter (penisstorlek).
- Rädsla för att snabbt avsluta den sexuella upplevelsen.
- Rädsla för att uppleva försvagade erektioner (ångestsyndrom).
- Rädsla för att framstå som sexuellt passiv.
- Rädsla för att partnern får en oönskad graviditet.
- Rädsla för att få en smittsam sjukdom.
Om vi drar en parallell mellan mäns och kvinnors rädslor kan vi urskilja vissa drag:
Kvinnors rädslor bygger primärt på deras psykologiska självuppfattning. Mäns rädslor handlar i grunden om hur de uppfattar sin fysiologiska kapacitet och förmåga att tillfredsställa sin partner.
Dessutom fruktar både män och kvinnor oönskade graviditeter och könssjukdomar.
Generellt sett är dock endast de gemensamma rädslorna logiska och kräver noggrannt övervägande. Funderingar som rör ens självuppfattning och förmågor är ofta besvärande utan att det finns någon grund för det.
Så innan du blir intim med din partner är det extremt viktigt att identifiera för dig själv vad som utlöser din ångest, så att ni kan diskutera det tillsammans. Var inte rädd för att vara ärlig. Din sexpartner har samma tabun och rädslor om sex. Och om du tar det första steget kan du öppna upp för din partner och även ta reda på hans/hennes sexuella rädslor. När dessa rädslor övervinns kommer ditt sexliv att bli mycket bättre, mer sensuellt och erbjuda helt andra känslor och upplevelser.